Online baze podataka

Centar za online baze podataka prestao je s radom 23. travnja 2015. temeljem Sporazuma o suradnji između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK) pri nabavi i osiguravanju dostupnosti i korištenja elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija.
Sve poslove preuzeo je novoosnovani Portal elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu.

Centar za online baze podataka je bio projekt Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ), CARNet-a i IRB-a s osnovnim ciljem osiguravanja mrežnog pristupa komercijalnim bazama podataka kao i onima u slobodnom pristupu za sve članove znanstvene i istraživačke zajednice RH (istraživače, nastavnike i studente), a djelovao je od 1995. do 2015. godine. Pri izboru baza podataka nastojao se osigurati pristup najvažnijim bazama iz pojedinih znanstvenih područja.

Na poticaj i uz potporu tadašnje Uprave za informatiku Ministarstva znanosti i tehnologije pristup najvažnijim svjetskim bazama podataka za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu počeo se osiguravati još 1995. godine. Prva nabavljena baza podataka bila je Current Contents, a kako je Institut Ruđer Bošković imao dosta iskustva s osiguravanjem mrežnog pristupa toj bazi podataka, započet je projekt Centar za online baze podataka, koji je sustavno trebao osiguravati pristup bazama podataka iz različitih znanstvenih područja. Već slijedeće godine projektu se pridružila Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet, kao ustanova koja je brinula o implementaciji IT na hrvatskim akademskim i istraživačkim ustanovama. Osim toga CARNet je u jednu mrežu obuhvaćao sve akademske i istraživačke ustanove u Hrvatskoj i time definirao sveobuhvatni konzorcij CARNet-MZOŠ ustanova koji je bio osobito pogodan za pregovore s proizvođačima/dobavljačima baza podataka i osiguravanje što povoljnijih licencnih uvijeta.

Online baze podataka svojim korisnicima nude pristup bibliografskim i citatnim bazama podataka, kao što su Web of Science, Academic Search Premier, Scopus, Current Contents, Medline, INSPEC, MathSciNet, Agricola, GeoRef, PsycInfo, FSTA i dr. Pristup je moguć i bazama podataka koje su u otvorenom pristupu, kao npr. ArXiv, CiteSeer, DOAJ, Google Scholar, OAIster, PLoS, PubMed Central, Scirus, SPIRES i dr.


Info

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je u probni rad pušten PROXY SERVER Centra za online baze podataka.

Koristeći proxy server omogućen vam je pristup svim pretplaćenim sadržajima sa BILO KOJEG računala, uz korištenje vašeg osobnog AAI korisničkog imena i lozike.

Sljedećih nekoliko mjeseci proxy će raditi kao "beta" verzija, pa se unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju u slučaju eventualnih problema na koje naiđete. Također, zahvalni smo i na svim prijedlozima, te vas molimo da nam prijavite eventualne poteškoće na koje naiđete.

Više informacija možete pronaći na FAQ stranici Centra za online baze podataka.